Practic orice obiect incarcat electric genereaza camp electromagnetic. Sursele de radiatie neionizanta cele mai des intalnite sunt cele specifice activitatii zilnice. Aici intra aparatura de comunicatii (telefoane mobile, routere, walkie-talkie, etc.), aparatura IT (calculatoare, laptop-uri, imprimante, etc.), aparatura audio/video, aparatura electrocasnica (masini de spalat, aspiratoare, frigidere, cuptoare cu microunde, roboti de bucatarie, aparate aer conditionat, dezumidificatoare, ventilatoare, etc.), telecomenzi, etc. O a doua categorie de surse o reprezinta instalatiile industriale, cuprinzand antene de emisie/receptie, tablouri si instalatii electrice, dispozitive industriale, linii de inalta tensiune, etc.

Echipamentele industriale de telecomunicatii (antenele)  genereaza campuri care acopera intreg spectrul electromagnetic. Cele cu frecvente joase au structurile cele mai masive si genereaza intensitatile cele mai mari ale campului. Antenele de telefonie mobila emit directional, fasciculul principal fiind in fata antenei. Expunerea depinde de distanta fata de antena, traficul convorbirilor, directia fasciculului, caracteristicile de imprastiere si atenuare a undei.
 
Aparatele de telecomunicatii cu folosire manuala (telefoanele mobile, telefoanele fara fir, walkie-talkies, laptop-urile si palmtop-urile cu antena) opereaza pe o banda de frecventa de la 30 MHz la 5 GHz. Desi puterea campului electromagnetic al acestora este mult mai mica decat in cazul statiilor-antena, riscul pentru sanatate provine de la distanta foarte mica fata de corp in utilizare. Expunerea utilizatorului depinde de puterea de emisie a aparatului, localizarea utilizatorului fata de statia de baza, pozitionarea telefonului fata de cap, durata utilizarii, etc.

Aceste considerente sunt valabile in general si pentru aparatele electrocasnice, care opereaza in banda de frecvente radio.

Expunerea la radiatie electromagnetica la domiciliu sau la locul de munca este una provenind concomitent din mai multe surse: cele interioare, reprezentate de aparatura specifica activitatii desfasurate (aparatura electrocasnica, IT, industriala, de telefonie, etc.), precum si cele exterioare, reprezentate de instalatii industriale specifice locatiei (puncte de transformare, tablourile electrice ale imobilelor, antene de telecomunicatii pe imobile sau in apropierea acestora, linii de inalta tensiune, etc.).

Comanda aparat | Comanda masuratoare

Click aici pentru mai multe detalii privind efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii omului.
Click
aici pentru detalii privind masurarea campului electromagnetic.
Click
aici pentru detalii privind metodele de protectie fata de radiatiile electromagnetice.

Index