Expunerea la radiatia electromagnetica este de doua feluri: ocupationala si ambientala. Cea ocupationala include sursele constand in aparatura folosita la domiciliu sau serviciu, la care avem acces direct prin utilizarea zilnica (cabluri, aparatura electrocasnica, IT, de telecomunicatii, dispozitive industriale, etc.). Cea ambientala include sursele exterioare locatiei (tablouri electrice si transformatoare, antene de telecomunicatii, linii de inalta tensiune, instalatii industriale, etc.). Efectul expunerii este unul conjugat, incluzand ambele tipuri.

  
Pentru inlaturarea sau limitarea efectelor nocive ale radiatiilor electromagnetice, sunt necesari trei pasi:
1. Informarea. Trebuie sa acumulati cateva cunostinte de baza privind campul electromagnetic, efectele sale asupra omului, apoi sa stiti care sunt sursele generatoare de radiatie electromagnetica si benzile de frecventa ale acestora. De asemenea, trebuie sa accesati datele oferite de organismele internationale care se ocupa de protectia populatiei fata de efectele radiatiei electromagnetice, inclusiv intervalele admise pentru intensitatea campului
pentru diferitele tipuri de expunere. Toate aceste informatii le gasiti sintetizate in acest site, expuse pe intelesul nespecialistului.
2. Masurarea. Aceasta operatiune trebuie facuta in locatia unde sunteti expus, iar masurarea intensitatii campului trebuie sa fie una profesionista (compusa din mai multe masuratori, ambientala si de proximitate, cu aparate adecvate).
3. Inlaturarea cauzelor.

3.1 In urma masuratorilor, se vor interpreta rezultatele, prin raportare la intervalele admise publicate de ICNIRP. Limitarile generale ICNIRP sunt expuse in tabelele de mai jos, unde f reprezinta frecventa in Hz:

Exemplu: Pentru un invertor de curent care functioneaza la frecventa f = 2 kHz, densitatea fluxului magnetic admisa (in tesla) este de 0.3/f = 0.3/2000, adica 0.00015 T (0.15 mT).

Exemplu: Pentru o statie-antena de telefonie mobila care opereaza la frecventa f = 500 Hz, puterea campului magnetic admisa (in A/m) este de 6.4 x 10000/500 = 0.3/2000, adica 128 A/m, iar densitatea fluxului magnetic admisa (in tesla) este (8/100)/500, adica 0.00016 T (0.16 mT).

In tabelele 3 si 4, valoarea lui f este in unitatea de masura care este apare in coloana frecventei (MHz sau Ghz).

Exemplu: Pentru un telefon mobil care functioneaza la frecventa f = 1800 MHz, puterea campului magnetic admisa (in A/m) este de 0.008 x adica aprox. 0,34 A/m, iar densitatea fluxului magnetic admisa (in microtesla) este 0.01 x adica aprox. 0,42 μT (operatorul "^" reprezinta ridicare la putere).

Exemplu: Pentru un difuzor public care functioneaza la frecventa f = 6 GHz, puterea campului magnetic admisa este de 0,16 A/m, iar densitatea fluxului magnetic admisa este de 0,20 μT.

Pentru expunerea la campuri magnetice statice, valorile limita admise pentru densitatea fluxului magnetic B sunt:

Expunere ocupationala
 - pentru cap si trunchi: 2 T
 - pentru membre: 4 T
Expunere in locuri publice
- pentru orice parte a corpului: 400 mT

Pentru evaluarea expunerii la frecvente joase criteriul de baza utilizat a fost variatia intensitatatii campului electric intern din tesuturile umane, iar pentru frecvente mai mari variatia ratei de absorbtie specifica a energiei in tesuturi.

Atentie! Efectele radiatiei electromagnetice sunt aditive la expunerea simultana la mai multe surse de diferite frecvente. Daca pentru fiecare sursa in parte masuratoarea indica o valoare EMF in intervalul admis (conform tabelelor de mai sus), nu inseamna ca in orice punct al locatiei efectul cumulat al radiatiei nu este nociv. Criteriul general de incadrare in limitele admise a efectului cumulat simultan al mai multor surse este:

 

unde Vi este valoarea masurata a parametrului campului, iar ViM valoarea maxima admisa conform tabelelor de mai sus, pentru fiecare sursa in parte.

Nu ignorati efectul cumulat al emisiilor! Vedeti in pagina de masurare cum putem intepreta adecvat rezultatele masuratorilor in lipsa specificatiilor tehnice ale tuturor surselor la care suntem expusi in punctul de masurare.

Puteti descarca rapoartele complete ICNIRP (in lb. engleza) privind efectele radiatiei electromagnetice, rezultatele centralizate ale studiilor, instrumentele si principiile stiintifice utilizate, criteriile de evaluare si obtinere a valorilor maxime admise, formulele criteriului de evaluare a expunerii simultane, precum si instructiuni de protectie:
Raportul 2010 pentru LF
Raportul 2009 pentru campurile stationare
Raportul 2009 privind expunerea si efectele biologice

Raportul 1998 privind instructiunile EMF

Atentie! Normele si limitarile emise de ICNIRP, desi obtinute prin metode stiintifice, reprezinta niste rezultate de referinta relative, deoarece au luat in calcul doar efecte ale radiatiei pe termen scurt. Inca nu exista rezultate concludente ale unor studii bazate pe experimente in vivo pe termen lung care sa fie luate in calcul. Un alt motiv este si acela al aproximarilor multiple utilizate (provenind din dozimetrie, din variatiile frecventei, idealizari ale modelelor fizice si matematice utilizate, metodele statistice utilizate in exprimarea rezultatelor studiilor medicale pe un numar limitat de subiecti, etc.). De aceea, trebuie sa fim circumspecti fata de efectele radiatiei si sa luam masuri de protectie suplimentare chiar si pentru campuri ale caror valori apartin intervalelor admise oficial.

3.2 In urma interpretarii rezultatelor masuratorilor, se vor identifica sursele de camp electromagnetic ai carui parametri au valori care nu se incadreaza in intervalele de valori admise, prin consultarea tabelelor de valori ICNIRP.
Masurile efective vor consta in dezactivarea pe cat posibil a acestor surse, inlocuirea aparatelor si/sau ajustarea conditiilor de utilizare a unora dintre acestea (evitarea contactului direct, marirea sau reducerea distantelor, etc.). In cazul in care unele aparate sunt indispensabile activitatii zilnice, ramane doar varianta ajustarii conditiilor de utilizare astfel incat expunerea sa fie minima (evitarea pe cat posibil a contactului cu diferite parti ale corpului, intreruperea alimentarii atunci cand nu sunt utilizate efectiv, schimbarea locatiei aparatului prin indepartarea de zona de circulatie maxima, etc.).

Spre exemplu, in cazul echipamentelor de telecomunicatii:
Statiile-antena genereaza campuri care acopera intreg spectrul electromagnetic. Pentru frecvente joase, structurile sunt masive, cu piloni suport cu inaltimi de 200 – 250 m. In zona pilonilor, campul poate fi de sute de V/m, iar campul magnetic in apropierea antenelor de 2 – 15 A/m, iar langa piloni de 0,2 A/m. Aceste zone trebuie evitate.
Echipamentele cu folosire manuala (telefoane mobile, telefoane fara fir, walkie-talkie, laptop-uri si palmtop-uri cu antena, etc.) au o putere de emisie de la cativa miliwatti, pentru telefoanele wireless, la cativa watti, pentru walkie-talkies, iar banda de frecventă se intinde de la 30 MHz la 5 GHz.
Noile telefoane mobile sunt proiectate sa functioneze la puteri mult mai mici decat echipamentele industriale, dar riscul pentru sanatate apare datorita distantei foarte mici fata de corp in utilizare de exemplu 2 cm (in aceasta situatie puterea campului din interiorul corpului nu poate fi evaluata doar pe baza masurarii puterii campului din exteriorul corpului). La distante mai mici de 1 cm de antena intensitatea campului electric localizat poate fi de sute de volti/m. In aceste conditii trebuie luata in considerare interactia mutuala dintre capul utilizatorului si telefon. Expunerea utilizatorului depinde de puterea de emisie a telefonului, localizarea sa fata de statia de baza, pozitionarea telefonului fată de cap, dimensiunea capului, numarul si durata convorbirilor. Localizarea geografica e importanta deoarece prin controlul puterii de emisie aceasta se poate reduce cu un factor de pana la 1000.
Astfel, o masura de precautie evidenta este indepartarea telefonului fata de cap. O astfel de utilizare presupune folosirea unui dispozitiv hands-free, care va mari
distanta dintre sursa majora de expunere (antena) si capul sau alte parti ale corpului utilizatorului. Echipamentul consta dintr-o casca si un microfon conectat la telefon prin fir sau prin legătura radio de tip Bluetooth. Acest tip de echipament ar putea reduce SAR la nivelul capului, datorita distantei mari dintre antena si cap si datorita faptului ca firele conductoare nu formeaza un ghid de unda de radiofrecventa eficient. Bluetooth este o tehnica pentru conectarea dispozitivelor mobile (computer, mouse, telefon mobil, etc.) folosind sistemul radio in loc de fire. Sistemul operează la 2,45 GHz, cu 1 mW putere de varf si permite folosirea aparatului pe o raza de 10 m. Puterea de emisie mica duce la expuneri mici, sub limitele recomandate de ICNIRP.
O alta masura alternativa este comutarea telefonului pe difuzor (speaker) in timpul convorbirilor, pentru a pastra distanta fata de cap, desi pierderea de intensitate este partial compensata de cresterea puterii campului emis de difuzor.
Aceste masuri de marire a distantei in utilizare, precum si de evitare a proximitatii sursei, sunt valabile in general pentru toate aparatele electrocasnice domestice si cele ocupationale de la serviciu sau domiciliu, care opereaza in banda de radiofrecventa.
Exista si cazuri cand distanta fata de o sursa trebuie micsorata si nu marita; este vorba de sursele care emit radiatie cu lungime de unda mare, pentru locatiile aflate la mai mult de o lungime de unda fata de sursa, in zona campului indepartat. De exemplu, pentru frecvente mai mari de 300 MHz,  expunerea are loc in regiunea campului indepartat, exceptand situatia in care persoana se apropie la o distanta mai mica de 1 m de sursa. In acest caz, distanta fata de sursa trebuie micsorata prin deplasare in zona de tranzitie.

O masura care se impune la achizitionarea unui aparat electrocasnic sau ocupational este consultarea cu atentie a specificatiilor tehnice din prospectul acestuia. Trebuie sa va informati in legatura cu frecventa si puterea de emisie a aparatului, alegand pe baza criteriilor care reduc intensitatea campului electromagnetic emis. In acest scop, puteti apela la ajutorul unui specialist atunci cand faceti selectia. Inlocuirea aparaturii curente cu una performanta din acest punct de vedere este o masura recomandata.

In situatiile in care locatia dvs. permanenta (domiciliu sau loc de munca) se gaseste intr-o zona de expunere la o sursa exterioara al carei camp are valori ale intensitatii peste nivelul admis, trebuie sa luati in discutie inclusiv mutarea acestei locatii. In aceasta categorie de risc intra locatiile aflate sub influenta surselor de joasa frecventa, sub linii de inalta tensiune, in proximitatea statiilor industriale de comunicatii, de transformatoare, statii radar, etc. In aceste situatii, masuratorile sunt obligatorii, iar interpretarea acestora trebuie facuta luand in calcul inclusiv faptul ca efectele radiatiei electromagnetice pe termen lung nu sunt inca stabilite stiintific.

In ultima perioada, au aparut pe piata produse a caror destinatie este protectia impotriva radiatiilor EMF. Acestea sunt fie de tip aparat, fie accesorii statice (invelisuri pentru aparate, imbracaminte, placute, etc.) avand ca principii declarate ale protectei fie interferarea cu campul EMF, fie absorbtia radiatiilor sau ecranarea impotriva acestora. Intrucat niciunul din aceste principii de functionare nu a fost confirmat stiintific sau experimental pana acum, nu includem in masurile de protectie folosirea unor astfel de produse, dar nici nu recomandam evitarea lor.

In ultimii ani, organismele internationale au impus producatorilor anumite norme pentru informarea consumatorilor privitor la riscurile expunerii la radiatia electromagnetica in utilizare sau ambientale, precum si la rezultatele masuratorilor. Puteti citi detalii privind aceste norme, precum si alte instructiuni de protectie individuala in documentatia ICNIRP. Normele impuse producatorilor au fost preluate si de legislatia romaneasca.

Comanda aparat | Comanda masuratoare

Click aici pentru mai multe detalii privind sursele de radiatii electromagnetice neionizante ale mediului in care traim.
Click
aici pentru mai multe detalii privind masurarea campului electromagnetic.

Index