Practic orice obiect încărcat electric generează câmp electromagnetic. Sursele de radiaţie neionizantă cele mai des întâlnite sunt cele specifice activităţii zilnice. Aici intră aparatura de comunicaţii (telefoane mobile, routere, walkie-talkie, etc.), aparatura IT (calculatoare, laptop-uri, imprimante, etc.), aparatura audio/video, aparatura electrocasnică (maşini de spălat, aspiratoare, frigidere, cuptoare cu microunde, roboţi de bucătărie, aparate aer condiţionat, dezumidificatoare, ventilatoare, etc.), telecomenzi, etc. O a doua categorie de surse o reprezintă instalaţiile industriale, cuprinzând antene de emisie/recepţie, tablouri şi instalaţii electrice, dispozitive industriale, linii de înaltă tensiune, etc.                                                                           

Echipamentele industriale de telecomunicaţii (antenele)  generează câmpuri care acoperă întreg spectrul electromagnetic. Cele cu frecvenţe joase au structurile cele mai masive şi generează intensităţile cele mai mari ale câmpului. Antenele de telefonie mobilă emit direcţional, fasciculul principal fiind in faţa antenei. Expunerea depinde de distanţa faţă de antenă, traficul convorbirilor, direcţia fasciculului, caracteristicile de împrăştiere şi atenuare a undei.

Aparatele de telecomunicaţii cu folosire manuală (telefoanele mobile, telefoanele fără fir, walkie-talkie-urile, laptop-urile şi palmtop-urile cu antenă) operează pe o bandă de frecvenţă de la 30 MHz la 5 GHz. Deşi puterea câmpului electromagnetic al acestora este mult mai mică decât în cazul staţiilor-antenă, riscul pentru sănătate provine de la distanţa foarte mică faţă de corp, în utilizare. Expunerea utilizatorului depinde de puterea de emisie a aparatului, localizarea utilizatorului faţă de staţia de bază, poziţionarea telefonului faţă de cap, durata utilizării, etc.

Aceste considerente sunt valabile în general şi pentru aparatele electrocasnice, care operează în banda de frecvenţe radio.

Expunerea la radiaţie electromagnetică la domiciliu sau la locul de muncă este una provenind concomitent din mai multe surse: cele interioare, reprezentate de aparatura specifică activităţii desfăşurate (aparatura electrocasnică, IT, industrială, de telefonie, etc.), precum şi cele exterioare, reprezentate de instalaţii industriale specifice locaţiei (puncte de transformare, tablourile electrice ale imobilelor, antene de telecomunicaţii pe imobile sau în apropierea acestora, linii de înaltă tensiune, etc.).

 

 

Cumpără un aparat | Închiriază un aparat

 

 

Click aici pentru mai multe detalii privind efectele nocive ale radiaţiilor electromagnetice asupra sănătăţii omului.
Click aici pentru detalii tehnice privind măsurarea corectă a câmpului electromagnetic.
Click aici pentru detalii privind metodele de protecţie faţă de radiaţiile electromagnetice.

 

 

index »