Pentru evaluarea expunerii omului la campul electromagnetic, masuratoarea vizeaza intensitatea (puterea, amplitudinea) campului ca fiind parametrul cel mai relevant. Intrucat expunerea provine din mai multe surse, ambientale si ocupationale, puterea acesteia va fi o rezultanta a puterilor campurilor care se propaga pe mai multe directii. Puterea campului electromagnetic se masoara cu un aparat cu senzor magnetic - denumit gaussmetru (teslametru) - sau electric. Se pot executa doua tipuri de masuratori, cu aparate specifice: masurarea in banda larga (cu aparate care detecteaza semnalul intr-un interval mare de frecvente) si masurarea cu frecventa selectata.

Senzorul aparatului poate fi monoaxial (detecteaza campul electric/magnetic polarizat liniar pe o anumita directie) sau triaxial (isotropic).
Folosirea corecta unui aparat monoaxial necesita trei masuratori in acelasi punct, de-a lungul a trei axe ortogonale X, Y, Z. Spre exemplu, daca folosim un aparat care detecteaza componenta electrica a campului paralela cu axa sa de simetrie:
Daca E este amplitudinea campului electric de incidenta, iar θ este unghiul dintre axa senzorului si directia campului electric, semnalul detectat este proportional cu |E|cos θ. Amplitudinea totala a campului este exprimata ca
|E|= \sqrt{E_x^2+E_y^2+E_z^2}   , sau, in cazul campului magnetic,
|H|= \sqrt{H_x^2+H_y^2+H_z^2}

Campul are doua componente principale – componenta reactiva si cea radiativa.
Componenta reactiva se refera la energia inmagazinata in regiunea din apropierea sursei si este responsabila de efectele asupra omului. Aceasta regiune se gaseste in jurul sursei, pana la o distantă de aprox. 1/6 m - 2 m (regiunea campului apropiat). Masuratorile in regiunea campului apropiat sunt dificile, deoarece chiar introducerea sondei pentru masurare poate modifica substantial campul (de aceea se foloseste dozimetria computationala sau dozimetria bazata pe fantome - un model anatomic reprentand structuri ale corpului uman, de cele mai multe ori configuratii ale capului, construite din materiale cu rezistenta electrica apropiata de cea a tesuturilor biologice).
Componenta radiativa se gaseste la distante mai mari de o lungime de unda (regiunea campului indepartat), unde unda electromagnetica poate fi descrisa ca o unda plana, raportul dintre intensitatea campului electric si cea a campului magnetic fiind constant. Aceasta caracteristica face suficienta masurarea unei singure componente a campului. Intre cele doua regiuni exista o zona de tranzitie, in care predomina componenta radiativa. Deoarece lungimea de unda este invers proportionala cu frecventa, aceste regiuni variaza considerabil, de la 1 mm la 100 km in banda de radiofrecventa. De exemplu, pentru frecvente mai mari de 300 MHz (<1 m), expunerea populatiei are loc in regiunea campului indepartat, exceptand situatia in care persoana se apropie la o distanta mai mica de un metru (1 m) de sursa.

Campul magnetic este caracterizat de doi parametri: puterea campului (H), care se masoara in A/m si densitatea fluxului (B), care se masoara in gauss (G) si tesla (T).

      (A = amper, V = volt, s = secunda, m = metru).

Relatia intre acestea este 1 G = 10−4 T sau 10 G = 1 mT, 1 T = 10 mG ( = micro, m = mili).

Densitatea fluxului reprezinta produsul dintre intensitatea campului electric si a campului magnetic (puterea undei), raportat la suprafata prin care se propaga unda. Relatia dintre H si B este B = H, unde este permeabilitatea magnetica a mediului.

Intensitatea campului electric se masoara in V/m .

Pentru a efectua o masuratoare corecta si relevanta a intensitatii campului electromagnetic, trebuie avute in vedere urmatoarele:
 - compatibilitatea aparatului de masura cu banda de frecventa a surselor monitorizate;
 - masurarea pe trei directii ortogonale in fiecare punct, daca aparatul are senzor unidirectional (aparatul isotropic este ideal);
 - luarea in calcul a alterarii masuratorii de catre sonda, in regiunea campului apropiat;
 - efectuarea de masuratori in mai multe puncte ale locatiei, respectiv o masuratoare ambientala si mai multe masuratori in proximitatea surselor din locatia respectiva.

Specialistii nostri pot efectua la domiciliul / sediul / locul de munca al dvs. masuratori profesioniste ale intensitatii campului electromagnetic, cu aparatura performanta, oferindu-va consulting in privinta incadrarii masuratorilor in limitele admise de ICNIRP si protejarea fata de efectele nocive ale radiatiei. Programati acum o masuratoare !

Pentru masuratori personale, va oferim aparate de masura cu un raport excelent al perfomantelor, compatibilitatii cu banda de frecvente a surselor tipice monitorizate, marja de eroare si pret. In plus, la achizitionarea unui aparat oferim gratuit documentatia necesara masuratorii si interpretarii datelor.

Comanda aparat | Comanda masuratoare

Click aici pentru mai multe detalii privind efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii omului.
Click
aici pentru detalii privind metodele de protectie fata de radiatiile electromagnetice.

Index