Expunerea corpului uman la radiatia electromagnetica neionizanta a fost studiata de oamenii de stiinta (fizicieni, medici) la nivel teoretic, fiind finalizate si o parte din studiile pe subiecti umani aferente teoriilor elaborate. O parte din studii sunt inca in derulare, rezultatele acetora fiind conditionate de observatia pe termen lung.
La nivel teoretic, s-au stabilit legaturi cauzale intre expunerea la radiatii si procese intra si intercelulare la nivelul tesuturilor umane, care pot modifica morfologia si fiziologia normala a acestora si implicit a organelor aferente. 

  
Efectele campurilor de frecvente radio asupra tesuturilor umane pot fi atat de natura termica, cat si netermica.
Efectele termice pot aparea datorita conductibilitatii electrice a majoritatii tesuturilor biologice. Campurile electrice induse in organism genereaza curenti electrici ai caror energie, prin disipare, determina cresterea temperaturii locale. Deoarece multe reactii biochimice sunt puternic dependente de temperatura, este plauzibil ca modificarea acesteia sa aiba efecte biologice.
Efectele netermice pot aparea ca urmare a mai multor interactii dintre campul electric si diferite componente ale tesuturilor biologice, de exemplu modificari in conformatia proteinelor sau a legarii unor mediatori de receptori celulari (de exemplu, Ca2+), procese care la randul lor declanseaza alte evenimente intra si intercelulare.
Studiile celulare (in vitro) au fost cel mai des utilizate pentru depistarea mecanismelor de interactie deoarece, spre deosebire de studiile in vivo pe animale sau studiile epidemiologice, se realizeaza in conditii controlate, rezultatele se obtin in timp scurt si permit elaborarea unor modele matematice de studiu. Totusi, studierea numai a celulelor sau a sistemelor izolate nu permite surprinderea tuturor interactiilor care au loc in intreg organismul. In prezent, nu sunt finalizate studiile in vivo si nu exista date concludente pentru validarea ipotezei oncogenice (direct sau prin promovarea altor agenti carcinogeni) si nici a ipotezei genotoxicitatii. Studiile in vivo au urmarit ipoteza conform careia expunerea la campuri mici poate sa determine, in absenta incalzirii tesuturilor, cresterea riscului de aparitie a cancerului, afectarea capacitatii de reproducere sau a activitatii cerebrale. Intr-un studiu (Mashevich et al, 2003) s-a raportat aparitia unei aberatii cromozomiale, iar in altul (Zhang et al, 2002) s-a observat inducerea de leziuni ADN prin sinergie cu un agent genotoxic. Un studiu (Sykes et al, 2001) a raportat o reducere semnificativa a frecventei de recombinare intracromozomiale dupa expunerea la radiatie tip GSM, dar rezultatele variaza si semnificatia biologica a acestui efect este neclara.
Un studiu relevant este cel al lui Utteridge et al (2000), al cărui rezultat nu se coroboreaza insa cu un studiu similar al lui Repacholi (1997), care a stabilit ca expunerea la radiatie GSM a cauzat cresterea incidentei limfomului intr-un esantion de soareci predispusi la inducerea limfomului.
Fertilitatea masculina este sensibila la cresterea temperaturii, iar studiile pe animale au confirmat o sensibilitate similara in cazul expunerii la radiatii de radiofrecventa.
In cazul unei expuneri intense este posibil ca activitatea colinergica la nivelul creierului sa fie influentata (Lai et al, 2000). Aceste modificari pot determina efecte asupra invatarii spatiale si memoriei, dar astfel de rezultate trebuie confirmate de studii in vivo.

In privinta studiilor epidemiologice se pot spune urmatoarele:
3 din 5 studii publicate au sugerat scaderea cantitatii de sperma la muncitorii expusi la campuri de radiofrecventa, dar toate aceste studii au implicat un numar mic de subiecti (Hjollund si Bonde, 1997; Weyandt et al, 1996; Lancranjan et al, 1975).
Studii facute in Europa de Est si Scandinavia au relevat o crestere marcanta in prevalenta simptomelor neurastenice (oboseala, tulburari de somn, ameteli, dureri de cap, etc.) la oamenii expusi la campuri de radiofrecventa.

Radiatiile de frecventa joasa pot induce efecte termice, cat si netermice, la suprafata corpului expus, prin incarcare electrica.
A fost stabilita cu certitudine reactia tesuturilor nervoase si musculare excitabile la stimuli electrici, inclusiv la cei indusi de campuri electromagnetice de frecventa joasa. A fost stabilit un nivel de minim 4-6
V/mV/m, la 20 Hz. Dovezile efectelor neurale asupra activitatii electrice a creierului, constiinta, somn sau dispozitie μT

Organismul international care se ocupa cu protectia la expunerea de radiatii electromagnetice, centralizand studiile de specialitate si elaborand norme de protectie, este ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection). ICNIRP stabileste si intervalele admise pentru intensitatea campului electromagnetic, pentru diferitele tipuri de expunere si benzi de frecventa.

Click aici pentru detalii privind metodele de protectie fata de radiatiile electromagnetice.

Concluzii
Efectele nocive ale radiatiei electromagnetice asupra corpului uman au fost stabilite teoretic, iar o parte din acestea au fost confirmate de studiile de laborator si cele in vivo. In general, ele sunt produse ca urmare a interactiei dintre curentii indusi de campul electromagnetic extern cu tesuturile umane. Intrucat in astfel de cazuri studiile pe subiecti umani sunt foarte dificil de realizat, atat datorita voluntariatului redus, cat si pentru faptul ca obtinerea unor rezultate la expunerea pe termen lung si foarte lung pot intarzia rezultatele cu zeci de ani, trebuie sa fim foarte circumspecti atunci cand etichetam un studiu teoretic drept neconcludent, deoarece studiul nu poate fi confirmat in totalitate decat in urma unui studiu de laborator in vivo. De asemenea, trebuie sa fim circumspecti inclusiv in ceea ce priveste intervalele de intensitate admise de catre ICNIRP, care sunt rezultatul unor evaluari multicriteriale aproximative, in baza acelorasi studii mai mult sau mai putin finalizate. Astfel, trebuie actionat pentru reducerea riscului de a ne afla deja sub efectul nociv, in absenta informatiei complete.

Comanda aparat | Comanda masuratoare

Click aici pentru mai multe detalii privind sursele de radiatii electromagnetice neionizante ale mediului in care traim.
Click
aici pentru mai multe detalii privind masurarea campului electromagnetic.

Index